Újra itthon Fábi és Gyuri

Közzétéve:

Véget ért a nagy kaland, újra itthon edz Marozsán Fábián, aki több tűzkeresztségen is átesett az elmúlt napokban Wimbledonban: időrendi sorrendben haladva először játszott füvön tétmérkőzést, aztán először játszott ötszettes meccset, majd emlékei szerint pályafutása során először lett szerencsés vesztes, és végül először játszhatott egy Grand Slam-torna főtábláján.

„Nagyon örülök, hogy tudtam nyerni két mérkőzést – nyilatkozta nekünk Fábi, aki a selejtezőből indult, és ott az első fordulóban az ukrán Olekszij Krutih (6:1, 1:6, 6:3), majd a svéd Elias Ymer (6:3, 7:6) ellen is győzött, a világranglista 45. helyét is megjáró, ATP-tornán elődöntőt játszó német Maximilian Marterertől csak hajszállal kapott ki (5:7, 4:6, 7:6, 7:5, 5:7), hogy aztán Nick Kyrgios visszalépése következtében a főtáblán is bemutatkozhasson, ahol szettet tudott nyerni a korábbi top10-es, tavalyi wimbledoni negyeddöntős belga David Goffinnel szemben (2:6, 7:5, 2:6, 0:6). – Bíztunk abban, hogy be fogok kerülni, ezért megadtuk ennek az esélyét azzal, hogy maradtunk az utolsó pillanatig, kivártunk, hogy hátha valaki lemondja, és ez így nagyon jó döntésnek bizonyult. Vasárnap este tizenegy óra előtt pár perccel kaptam az üzenetet, hogy főtáblás vagyok… Sajnálom, hogy ennyire sima lett a Goffin elleni mérkőzés, nem volt jó napom, fújt a szél, volt egy esőszünet, kevesebbet tudtam edzeni, tehát nem voltak annyira ideálisak a körülmények. De nem erre akarom fogni a vereséget, azt beszéltük Gyurival, hogy ha topformában lettem volna és sokkal nagyobb rutinnal rendelkezem füvön, akkor sem biztos, hogy megverek egy ennyire jól játszó Goffint. Ami hiányérzet van bennem, hogy örültem volna, ha szorosabb, de sokkal több nem volt ebben a mérkőzésben. És ha a kint töltött nyolc-tíz napunkat nézzük Wimbledonban, akkor azt gondolom, hogy nagyon pozitív az élmény, nagyon sok jó dolog történt velem.”

Utólag pedig még jobban látszik, mennyire jó játékosoktól kapott ki: mind a kvalidöntős ellenfél, mind pedig a főtáblás, vagyis Marterer és Goffin is ment két kört, eljutott egészen a legjobb 32-ig.

„Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy Fábi ilyen jól tudta abszolválni az elmúlt heteket – mondta immár az edző, Balázs György, aki ezekben a napokban a regeneráció mellett a kondiedzésekre fókuszál új tanítványával, a Hajdúszoboszlói SE top100-as játékosával. – Ugye három napot készült füvön a verseny előtt, és ezután két nagyon jó ellenfelet megvert a selejtezőben, Marterertől pedig úgy kapott ki, hogy szinte egy pontra volt a győzelemtől. Én szakmailag úgy látom, hogy ez elképesztő, hogy ilyen kevés játékkal fel tudta venni a fűnek a ritmusát, jól tudott szerválni, jól tudott mélyen dolgozni lábbal, nem késett le az ütésekről, szóval nagyon könnyedén állt át salakról fűre, ami talán a legnehezebb dolog. Az is nagyon szembetűnő volt, hogy az elején tartott ettől, és kicsit negatívnak tűnt, de amint elkezdődtek az edzések és a mérkőzések, meccsről meccsre pozitívabb tudott lenni Fábi. Ez nekem nagyon jólesett, hogy az edzői utasításokra hallgatott, és továbbra is megvolt kettőnk között a kémia, megvolt a bizalom akár játék közben, akár pályán kívül is.”

Fábi immár itthon készül Gyurival, hol a Nemzeti Edzésközpontban, hol a Budapest Tenisz Centrumban – aki tehát lemegy a klubba a héten, wimbledoni főtáblással futhat össze.

Aki jelenleg a 96. helyen áll az ATP világranglistáján, de Wimbledon végeztével előbbre lép.