Fontos felmérő után, nagy feladat előtt

Közzétéve:

Szerdán befejeződött a NEK-en a korosztályos Budapest-bajnokság, amelyen a BTC-n pallérozódó játékosok egy része is pályára lépett.

 

Az augusztusi pécsi országos bajnokság előversenyének (is) tekinthető megméretésen a korábbi évekhez képest kisebb létszámú együttes hét bronzérmet nyert, kettőt csapatban, ötöt pedig egyéni számokban. A csapatok vetélkedésében az elődöntősök kvalifikálták magukat az ob-ra, ez külön tétet adott a mostani eseménynek.

Abszolút pozitívnak értékelem a teljesítményünket, már csak abból a szempontból is, hogy majdnem minden korcsoportban tudtunk csapatot indítani. Nyilván figyelembe kell vennünk, hogy a 16-18 éves korosztályunk létszáma különféle okok miatt megcsappant – kezdte értékelését Enyedi János, a Budapest Tenisz Centrum edzője. – Emiatt a 12-14 évesek között tudtunk erősebb csapatokat indítani, ott több érmet is szereztünk. Külön örömet jelent, hogy olyan versenyzőink is pályára léphettek és szépen helytálltak, akik eddig a play and stay program versenyein szerepeltek. Célunk volt, hogy lehetőséget adjunk a play and stayben már jeleskedő játékosoknak, reméltük, hogy élnek vele. Így is történt!”

 

A szokásoknak megfelelően a csapatok kezdték a Budapest-bajnokságot, a két medáliát pedig a legfiatalabbak szerezték meg a BTC-sek képviseletében.

 

Az F12-eseknél az Olasz Botond, Tóth Barnabás, Gémes Domonkos összeállítású trió erőnyerő volt az első körben, majd a négy közé jutásért 4–0-ra nyert a MESE 1. ellen. Az elődöntőben aztán a későbbi aranyérmes Tenisz Műhely 1. 3–1-re múlta felül a srácokat. 

Az L12-eseknél Egyed Zsófia, Galla Liza és Siklósi Odett végzett a harmadik helyen. A mezőnyt hat együttes alkotta, a nyitó forduló egyik erőnyerője az MTK-BTC volt. Az elődöntőben nagyot küzdöttek a lányok, de végül 2–2-es végeredmény után 5:4-es játszmaaránnyal a későbbi ezüstérmes Pillan-Go jutott a fináléba.

„Egy évben legfeljebb kétszer „csapatozhatnak” a gyerekek, szerintem nagyon várják ezeket az alkalmakat. A szövetség akár léphetne is, hogy több ilyen megméretés legyen. Nem azt mondom, hogy egész évben legyenek ilyen versenyek, de akár át is vehetnénk a németországi példát: ha jól tudom, ott májustól júliusig rendeznek csapatbajnokságokat. Budapesti és vidéki szinten is hasznos lenne. Jobban előtérbe kerülne a klub iránti elkötelezettség, jobban lehetne alakítani a közösséget, és az addiginál is jobban összekovácsolná a gyerekeket. Nyilván 12-14 éves korban lenne ez fontosabb, hiszen a 16-18 évesek között már kevesebben teniszeznek. Szerintem most sokan várták a csapatversenyt, és többen jobban is teljesítettek, mintha csak önmagukat képviselték volna” – mondta Enyedi János.

Az 5–8. helyen végzett csapatok:

– F12, II. csapat: Gyuricza Ákos, Ledényi Zsombor, Somogyi Vince, Tihanyi-Tóth Domonkos

– F14: Fóti Barnabás, Almai Dávid, Ivan Savgira, Török Dániel

– L18: Takáts Nikolett, Tolnay Zorka, Farkas-Szabó Patrícia

Az egyéni számokban Fóti Barnabás (F14) volt a legjobb a BTC-n készülő teniszezők közül, egyesben és párosban is bronzérmet nyert.

 

Az MTK-játékos egyéniben 6. kiemelt volt, először 6:2, 6:0-ra nyert Szatmári Bernát (MESE) ellen, majd 6:1, 6:2-re múlta felül a 12. helyen kiemelt Jeliszejev Mihályt (Alfa TI). A negyeddöntőben Barnabás 6:4, 7:6-ra győzött az 1. helyen kiemelt Valkusz Márkkal szemben, majd a négy között nem bírt a 3. helyen kiemelt Szebeni Miklóssal (BVSC, 2:6, 3:6).

Párosban az MTK-játékos és társa 4. kiemeltként erőnyerő volt a nyitó körben, majd 6:0, 6:3-ra győzött az 5. helyen kiemelt Szűcs Ádám (Tenisz Műhely) és Csiszár Nimród (Tenisz Műhely) ellen. Az elődöntőben a 2. helyen kiemelt Valkusz és Szász Levente (GS Római Tenisz Club) 6:2, 6:3-mal állította meg Barnabást és Deli Vejke Álmost.

Olasz Botond (F12) ugyancsak párosban nyert bronzérmet. Az MTK-teniszező és Szabados Gellért (BVSC) 2. kiemeltként először 6:4, 6:2-re múlta felül Tihanyi-Tóth Domonkost és Török Dánielt (mindkettő MTK), majd 6:1, 6:0-ra nyert Boros Balázs és Honfi Ákos (mindkettő Pasarét TK) ellen. A négy között Balázs Dávid és Gonzales Nimród (mindkettő Tenisz Műhely) 6:4, 6:2-vel állította meg Botondot és társát.

Mező Marcell szintén párosban végzett a 3. helyen az F16-osok között. Az MTK-játékos és Kristyán István (Vasas) 3. kiemeltként kezdte a NEK-en zajló versenyt. Az első körben erőnyerők voltak, majd 6:2, 6:4-re győztek az 5. helyen kiemelt Szenes Istvánnal (Vasas) és Bakonyi Dániellel (GSRTC) szemben. A négy között az 1. helyen kiemelt Baleja Konor (Alfa TI) és Major Áron (Vasas) 6:7, 6:0, 10-6-tal búcsúztatta Marcellt és társát.

Az L18-asok között párosban három kettős szerepelt. Takáts Nikolett és Farkas-Szabó Patrícia (mindkettő MTK) a döntőbe jutásért kapott ki 6:0, 6:0-ra Eperjesi Katától (PG Tenisz) és György Emíliától (GSRTC).

Egyesben két háromfős csoportban kezdődtek a küzdelmek. Takáts Nikolett egy-egy győzelemmel és vereséggel második lett csoportjában, de csak az elsők jutottak tovább. Nikolett kikapott a bronzmeccsen, így végül negyedik helyezett lett.

Az 5–8. helyen végzett:

– F12, egyes: Olasz Botond, Tóth Barnabás

– F12, páros: Tóth Barnabás

– F16, egyes: Mező Marcell

A következő hetek sem csak a pihenésről szólnak, hiszen nagy feladat vár a játékosokra. Közeleg ugyanis a nyári szezon legfontosabb hazai eseménye, a szabadtéri országos bajnokság.

„Nyilván a jelenlegi körülmények között nehezebb lesz sikereket elérni, előrelépünk, ha ezek a fiatalok játékban hozzák a saját szintjüket, még ha az nem is lesz mindig elég a kiemelkedő eredményhez. Nem lesz könnyű a legifjabbak feladata, hiszen kemény ellenfeleknek ígérkeznek a náluk tapasztaltabb játékosok. Azért reálisnak kell lennünk, valószínűleg az elmúlt évekhez képest csendesebbek leszünk. De most épül egy új generáció, amely a klub magja lehet a jövőben. Köréjük kellene még bevonzani újabb játékosokat az eredményeiknek és a hozzáállásuknak köszönhetően” – adott bővebb látképet a közeljövőről a BTC tapasztalt és már edzőként is számos remek eredményt elért szakembere.