Elszántság és következetesség

Közzétéve:

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Milena Panyikova számít az elmúlt hónapok egyik BTC-s sikeremberének. A korosztályváltás előtt álló MTK-játékos a magyarországi felmérőkön és a nemzetközi versenyeken is remek eredményeket ért el, de távolabbi célokért is dolgozik két edzőjével, Krafcsik Tamással és a fizikai felkészülésért (is) felelős Varga Antallal.

Mindkét szakember előzetesen hangsúlyozta, hogy kiváló körülmények között készülhetnek a Budapest Tenisz Centrumban, a rehabilitációs munkához pedig hatalmas támogatást nyújtanak a ProBody Stúdió szakemberei, főleg Fazekas Pálma segítségével.

– Mikor és hogyan indult az együttműködésetek Milenával?

Krafcsik Tamás: – Tavaly tavasszal kezdtük a közös munkát, de az igazi, konzisztens edzésekkel szeptemberben startoltunk. Akkortól mondhatjuk profi munkának az együttműködésünket.

Varga Antal: – Addig az előkészítés zajlott, inkább csoportos munkával, kevesebb külön edzéssel.

– Hogyan látjátok az elmúlt hónapokat?

KT: – Kifejezetten jól alakultak a közös dolgaink! Talán egy terület lógott ki picit a folyamatból, ez pedig az augusztus eleji nyaralás. Persze erre szüksége is volt Milenának, hiszen nagyon kemény éven vagyunk túl. Rengeteg versenyt játszott, jól is szerepelt. Ebből kifolyólag nagyon sok mérkőzése volt, kiváló mutatókkal. De azt is látjuk, hogy vannak előtte a rangsorban, ez nemrég Dunakeszin kirajzolódott. Ugyanakkor azt gondolom, hogy Milena kifejezetten jól teljesít, megfelelő a fejlődési üteme szinte minden téren.

VA: – Én egy picit visszább nyúlnék az időben. Mindkettőnk számára óriási lehetőség volt, amikor Milena mellé kerültünk. Szerintem ezt mondhatom Tomi nevében is. Most nem is tudnám felidézni, hogy az elmúlt időszakban dolgoztam-e ennyire tehetséges és szorgalmas tanítvánnyal, akinek a fejlődése nem hónapról hónapra, hanem hétről hétre érzékelhető. Ez tapasztalható az edzéseken nyújtott munkájában és a versenyeken látott teljesítményében is. Ez nagyon kicsúcsosodik. Természetesen ő még gyerek, akinek ugyanúgy szüksége van nyaralásra és pihenésre, mint másoknak. Profin kezeljük őt, profi munkát kap a profi hozzáállásához. De mindezek mellett gyerekként is kezeljük, hiszen ha az a folyamat kimarad, akkor ez kiégéshez vezethet. Ezt egyikőnk sem szeretné, nyilván nem is ez a célunk. Mi egy profi versenyzőt szeretnénk kinevelni.

– Miben fejlődött a legtöbbet az elmúlt hónapokban?

KT: – Folyamatosan készítek elemzéseket Milenáról, legfőképpen a technikájáról, egyenként az ütéseiről. Ha ezek közül kellene választanom, akkor az a lecsapás lenne, ez az ütése fejlődött a legtöbbet. Ugyanakkor nehéz is kiemelni egy területet, mert a jegyzeteim alapján mindig van valami, amit én erőltetek egy-egy időszakban. Még rengeteg dolgot kell megtanulnia, ebből pedig nehéz lenne egy feladatkört kiemelni. Fejlődött az ütések sebességében is, de ebből picit visszavettem, hiszen versenyidőszakban járunk. Nyilván folyamatosan fejlesztjük a mozdulatait is, a fonákja már most hihetetlenül jó. Mozdulatilag is, tempóban és stabilitásban is. Hozzátenném még, hogy a mozgása, nem tudok más szót mondani: fantasztikus.

VA: – Milenáról tudni kell, hogy más sportágból érkezett a teniszbe. Oroszországban még műkorcsolyával kezdte a sportolást, hiszen édesanyja híres versenyző volt, nagymamája pedig edzőként segítette. Milena nagyon jó mozgáskultúrával rendelkezik, nagyon erős vázrendszerrel. Az izomzatát a rehabilitációs szakemberekkel közösen, a korosztályának megfelelő edzéseimmel erősítjük. Vigyázunk rá, mivel növésben van. Magára a kérdésre válaszolva: mindenben fejlődött! Erősebb és gyorsabb lett, tovább bírja azt a terhelést, amit Tomi látni szeretne. Ez nagyon fontos dolog. De ebben még nagyot kell fejlődnie, mivel nagyon magasan van a nemzetközi szint. A fizikai sajátosságai miatt Milenának nagyon sokat kell kompenzálnia a mozgásával. Hiszen ő alacsony termetű játékos, sokat kell futnia a pályán, nagyon sok olyan ütéssel kell rendelkeznie, amellyel kibillenti az ellenfeleket a helyzetükből, hogy ne üthessék le a pályáról. Ez most a legfontosabb feladatunk.

KT: – Én még egy dologgal egészíteném ki magunkat: taktikailag nagyon okos! Milena az utóbbi időben – nem szeretnék csúnya dolgot mondani – megbolondítja a pályán az ellenfeleit. Annyira kijátssza a labdameneteket, hogy az már-már fájó a háló túloldalán álló játékosnak.

– Nem tudom, könnyű vagy nehéz ez a kérdés: hogy érzitek, milyen az edző-tanítvány viszony Milena esetében?

KT: – Röviden: egyszerű a közös munka. Nagyon jó fej, megcsinál mindent, ahogyan azt kérem, kérjük. Tizenkét éves korához képest jóval előrébb tart. Emellett lehet vele bohóckodni, de azt is tudja, ha nagyon ritkán átlépi a határt. Nem tudom, hogy lehetne-e még a mostaninál is jobb az edző-tanítvány viszony.

– Mennyire nehéz rábírni egy tizenkét éves játékost arra a munkára, ami – a kívülállók számára – kevésbé tűnik szórakoztatónak, mint maga a tenisz?

VA: – Semennyire! Egy olyan gyerekről beszélünk, aki tudja, hogy mit akar, hová akar eljutni, és ez milyen áldozatokkal jár. Tomihoz kapcsolódom ezen a téren: tízből kilenc alkalom az, amikor már alig várja, hogy legyen következő feladat. Talán az a kevéske tíz százalék az, amikor el kell magyarázni, hogy mi, miért van. Nagyon jó mentalitást hoz otthonról, a sportoló szülőktől. Emiatt is könnyű dolgunk van az edzésekkel. Persze ez egyben nehéz is, hiszen fontosnak tartjuk, hogy ne vegyük könnyelműen ezt a tehetséget. Milena nagyon jól reagál a feladatokra, nagyszerű összhangban van. Kiválóan kapcsolódik hozzánk, kiválóan kapcsolódik a BTC-n készülő játékosokhoz is. Mindenkivel megtalálja a megfelelő hangot, pályán és pályán kívül.

KT: – Fontos még hozzátenni, hogy Milena nagyobbakat és jobban tud ütni, mint amit most bír a teste. Talán ez a legnehezebb feladatunk.

VA: – Kordában kell tartanunk! Van egy Ferrarid, amelyet időnként vissza kell fogni.

– Milyen célokat, feladatokat tűztetek ki a következő időszakra?

KT: – A legutóbbi nemzetközi verseny elődöntőjében elszenvedett veresége után egyértelmű: gyorsítanunk kell Milena játékán. Ezt a munkát már el is kezdtük a múlt héten. Emellett szeretnék változtatni a tenyeres nyitásán, de ezt is majd az idő kiadja. Ő nehezebb ütővel játszik, ami hatással lehet erre.

VA: – A feladatunkhoz tartozik még, hogy a mostani versenyidőszak végéig megtarthassa a jó formáját. Emellett elő kell készíteni egy olyan fizikai állapotot, amellyel megkezdhetjük a következő alapozást. Milena korosztályváltás előtt áll, felkerül az U14-esek közé. Ott már gyorsabb, erősebb és sokkal pontosabb játékra lesz szüksége. Ez nagy valószínűséggel csalódásokkal jár majd az elején, ezt az időszakot elő kell készítenünk fizikálisan és mentálisan is. Ezen a területen ehhez lassan újabb szakembert is be kell vonnunk. Nem azért, mert mi kevesek vagyunk, de most már eljön az ideje, hogy az edzéseken kívül is úgy kell rendeznie az életét, hogy profi legyen. Hiszen profi teniszezővé szeretne válni. Ez a cél, ezen az úton járunk.