U16-U18: fókuszban a fizikális erősítés

Közzétéve:

Az első negyedév fő feladataiban jól teljesítettek a BTC reménységei!

Így kezdték az évet a 16-18 éveseink: Krafcsik Tamás

A legfontosabb szabadtéri versenyekre még egy picit várnunk kell, de tény, az év első negyedévében sem unatkoztak teniszezőink, hiszen fedett pályán is zajlik/zajlott az élet.

Ez természetesen vonatkozik a 16-18 évesekre is, akik már számos megméretést tudhatnak a hátuk mögött az elmúlt közel négy hónapban. Erről és a háttérmunkáról is beszélt Krafcsik Tamás, a Budapest Tenisz Centrum edzője.

Fotók: Alekszandar Kamasi

  • Milyen célokat, terveket fogalmaztatok meg az év elején a mögöttünk hagyott időszakra?

Főként technikailag akartuk felhozni a srácokat. Mivel ebben az időszakban nagyobb hangsúlyt fektettünk a fizikális felkészülésre, ebben rengeteget segített Varga Antal kondiedző. Emellett pedig nem lehet olyan kemény teniszedzéseket tervezni. Így a futásokon, a gyors állóképességet javító feladatokon, gyorsításokon volt a hangsúly. Emellett a technikai hiányosságokon igyekeztünk javítani. 

  • Mi valósult meg az elképzelésekből?

Úgy gondolom, hogy a juniorokkal kiemelkedő eredményeket értünk el a felnőtt, fedett pályás országos bajnokságon! Örülök annak, hogy ugyanezt elmondhatjuk a korosztályos ob-ról is. Továbbra is a legsikeresebb klubok közé tartozunk, noha most nem nyertünk aranyérmet a korosztályos bajnokságokon. Ezen kívül kiemelném, hogy a fizikális felkészülés szemmel láthatóan jól sikerült. Rohamosan nőtt az izom a srácok lábán, emellett nagyon sokat javítottak idejükön a futások során is. Hiszen össze tudjuk hasonlítani az eredményeiket az ősszel és a tél elején mért időkkel. De azt gondolom, hogy hosszabb távon lesz majd pozitív hatása az elmúlt időszakban elvégzett munkának.

  • Milyen területen vagy területeken kellene még előrelépniük a játékosainknak?

– A srácoknak nagyon sokat kellene versenyezniük, mert meccshiányban szenvednek. Abból is elsősorban a nemzetközi feladatok hiányoznak. Ezt ugyanis nem tudjuk gyakorolni az edzéseken. Így a meccsrutin hiányzik a játékosaink többségénél. 

  • Hol a helye a BTC-nek a felnőtt és a korosztályos bajnokságok alapján?

Magyarországon a legjobbak közé tartozunk, de külföldhöz képest még van hová fejlődnünk. 

  • Jön a szabadtéri időszak. Nyárig milyen tervek, feladatok vannak?

Továbbra is a fizikális felkészülésen van a hangsúly, illetve át kell állni a salak pályás játékra. Folytatjuk az elkezdett munkát, ezt szeretnénk szinten tartani vagy tovább fejlődni. 

  • Van-e olyan tavaszi verseny, amelyre kiemelten készülnek majd a srácok?

ITF-versenyekben gondolkozunk, külföldi túrákon. Egyelőre nincs egy kitűzött cél tavaszra, inkább a nyári, szabadtéri országos bajnokság. 

  • Van-e olyan játékos, akit név szerint ki szeretnél emelni az elmúlt időszak munkája alapján?

Senkit sem szeretnék. Azt viszont elmondhatom, hogy van olyan táblázatunk, amelyen minden nap, minden edzést pontozunk, kizárólag a hozzáállás szerint. Így mindenki tudja magáról, hogy hányadik helyen áll. De ennek eredményét szeretném magunknak megtartani. 

Fotó: Alekszandar Kamasi