Így kezdték az évet a legifjabbak

Közzétéve:

A szabadtéri versenyekre még egy picit várnunk kell, de tény, az év első két hónapjában sem unatkoztak teniszezőink, hiszen fedett pályán is zajlik/zajlott az élet.

Ez természetesen vonatkozik a legifjabbakra is, akik már számos megméretést tudhatnak a hátuk mögött az elmúlt két hónapban. Erről és a háttérmunkáról is beszélt Kántor Kálmán, a play-and-stay és a Tenisziskola vezető edzője.

– Milyen tervekkel és célokkal kezdtétek az új évet?

– Értékeltük a 2021 végén lejátszott versenyeket, ebből kifolyólag gondoltuk át, hogyan és milyen módon vágunk majd 2022-nek. Sajnos az elképzeléseinket befolyásolták a szövetségi szabálymódosítások, mivel módosították a korosztályok kialakítását. Az új évet alapozással kezdtük, majd jött a felkészülés az első versenyekre. A múlt hétvégén már közel tíz játékosunk lépett pályára a Decathlon-sorozat állomásán a BTC-n. Ők korábban egyáltalán nem versenyeztek vagy csak kevés eseményen vettek részt. Számukra most a tapasztalatszerzés volt a fő cél.

– Mi valósult meg a célokból az első két hónapban?

– Elsősorban arra törekedtünk, hogy felkészítsük versenyzőinket az előttük álló feladatokra. A célt elértük, hiszen olyan homogén csoportokat hoztunk létre, amelyekben a gyerekek jobban fejlődhetnek. A másik tervünk az volt, hogy növeljük a srácok körében a versenyzési hajlandóságot, minél több versenyen vegyenek részt. Ez is javuló tendenciát mutat. Azt is jónak értékeljük, hogy négy-öt játékos felkerült az U12-esek közé, ők nagyon szépen alkalmazkodtak a kemény labdás teniszhez.

– Ha jól értettem, akkor a play-and-stay gyűjtőfogalomként értelmezhető, itt is többféle csoportot különböztetünk meg. Kérlek, mesélj akkor erről is.

– Igen, különböző szinteket állapíthatunk meg. Tavaly augusztusban indítottunk el egy olyan programot, amelyben könnyen megvalósítjuk a bontást. Természetesen vannak olyan gyerekek, akik több éve járnak a BTC-re, értelemszerűen őket nem lehet egy csoportban edzeni a nemrég érkezőkkel. A play-and-stayben alapvetően piros, zöld és narancssárga labdával teniszezünk. Itt az „átmozgás” teljesen egyénre szabott, megfelel a tudásszintnek. A csoportokat úgy kell megállapítani, hogy nagyjából azonos képességű gyerekek készülhessenek együtt, kortól függetlenül. Ez az alapszint, ebből kerülhetnek át a játékosok a play-and-stay akadémiára. Itt már fontos terület, hogy a gyerekeknél fejlesszük a versenyzési képességeket. Ők már 2020-ban és 2021-ben is indultak a különböző tornákon, már idén is szép eredményeket értek el.

– Most hogy álltok létszámban?

– Nagyon változékonyan alakult az utóbbi időszakban. Erre természetesen hatással volt a járvány, a karácsonyi és újévi napokban is sokan pihentek. De január végére visszaálltunk a korábbi, 70-80 fős létszámra. Szépen fejlődünk, jönnek az új gyerekek, akiket próbálunk beépíteni a csoportokba. – Itt a tavasz, hamarosan jönnek a szabadtéri versenyek.

– Milyen feladatok várnak rátok a nyár elejéig?

– Különleges versenyekre készülünk, mivel a Magyar Tenisz Szövetség kiírt egy speciális sorozatot. Itt fiú és lány párosban, valamint vegyes párosban indulhatnak majd a gyerekek. A helyzetünket megkönnyíti, hogy a legfrissebb információk szerint más klubokkal is egyesíthetjük a tudásunkat, nem szükséges csak saját játékosainkból összeállítanunk a duókat. Szakmailag annyit változtatott a helyzetünkön, hogy a korábbinál sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a párosjáték elemeinek a gyakorlására. Az elején a gyerekek kétkedve fogadták ezt, hiszen ritkán játszhattak párost. Mostanra nagyon megszerették, hiszen egyszerre többen lehetnek a pályán. Ráadásul segíti a fejlődésüket, növeli a játékintelligenciájukat. Azt azért szeretném megjegyezni, hogy újdonságnak tűnik ez a versenyzési típus, de közel tíz évvel ezelőtt már szerveztünk play-and-stayben zöld és narancs pályán úgynevezett Davis-, Fed- és Hopman-kupát. Nagy sikere volt.

– Zárásként megkérdezném, hogy vannak-e olyan játékosaink, akiket ki szeretnél emelni az elmúlt két hónapból?

– Rengeteg alázatot tapasztaltam azok között, akik versenyezni szerettek volna! Nagyon lelkesen hajtották végre a feladatokat az edzésen, valamennyien dicséretet érdemelnek.

Fotó: Alekszandar Kamasi