Nagy fordítások – BTC-s élmények

Közzétéve:

Ezt a cikket egyértelműen Alekszej Savgira ihlette. A még mindig csak 15 éves orosz teniszező, akinek jó ideje a BTC a bázisa, hatalmas fordítást vitt véghez a Metró Kupán, ráadásul tette mindezt az F1-es verseny döntőjében: 2:6, 2:5-ös állásról verte meg a harmadik kiemelt dorogi Héjjas Csongort 2:6, 7:6, 10–6-ra hétfőn. Bravúros teljesítmény, sokan ekkora hátrányban már úgymond elengedik a meccset – éppen ezért a másnapot, a keddet arra szántuk, hogy keressünk hasonló pozitív példákat, lehetőleg BTC-s kötődésűeket. Mert mindig, mindenhonnan van visszaút!

De hogy tavaly júliusban honnan volt Olasz Botond és partnere, Szabados Gellért számára párosban a pécsi kiemelt versenyen… 0:6, 1:5, 30:40 volt az állás az ellenfél javára, tehát meccslabdája volt a Balázs Dávid, Simon Péter kettősnek – és Botiék nyertek! A második kiemeltet búcsúztatták ezzel a PVTC Kupán a negyeddöntőben. Itt 0:6, 7:6, 10–8 lett a végeredmény a fantasztikus fordítás után.

A végén már vagy 40 ember figyelte a történéseket. Gyakorlatilag mindenki, aki ott volt.

Viszont vannak viszonylag friss példák a jelenkor elit mezőnyéből, az ATP Tourról is. Az egyik ilyenről, legalábbis az összefoglalójáról tettünk is ki videót a facebookos oldalunkra: hogy hogyan verte meg az előző év nagy felfedezettje, az akkor a világranglista 38. helyéig jutó, azóta kicsit visszaeső szlovák Alex Molcan 2023 nagy felfedezettjét, az osztrák Sebastian Ofnert, akit immár a számára karriercsúcsot jelentő 44. pozícióban jegyeznek. Nos, utóbbi 6:4, 5:0-ra vezetett és meccslabdája volt, ráadásul hazai közönség előtt, Kitzbühelben, innen lett a végeredmény 4:6, 7:5, 7:6 „oda”.

Ez idén augusztus 2-án történt, ám akad még frissebb hasonló történés. A helyszín a kínai főváros, Peking, ahol ATP500-as tornát rendeztek, a dátum szeptember 29., vagyis nincs egy hónapja, hogy Mackenzie McDonald 6:2, 5:1-re vezetett a világranglista egykori harmadikja, akkori 19. helyezettje, Grigor Dimitrov ellen. Viszonylag megnyugtató előnynek tűnt, mégsem bizonyult elegendőnek. Itt ugyan nem tudunk meccslabdáról, de ez aligha vigasztalja az amerikait, aki nem először kapott ki a bolgártól drámai csatában: a 2018-as Australian Openen 4:6, 6:2, 6:4, 0:6, 8:6-ra nyert Dimitrov.

Ha már drámai csata, az ihletet adó Alekszej Savgira edzője, Noszály Sándoré felülmúlhatatlannak tűnik: hat és fél órás küzdelemben nyerte meg pályafutása első bajnoki címét, amidőn 6:7, 6:7, 6:3, 7:6, 6:3-ra győzött Vágó László ellen a margitszigeti Dózsa-stadionban 1988. október 2-án – vagyis mindössze 16 és fél évesen. Majdnem pontosan hét esztendővel később pedig a Világcsoportba jutásért játszott Davis-kupa-csapatunk itthon, és az ausztrálok 1–2-es vezetésénél jött Sasa Todd Woodbridge ellen. 6:7, 6:3, 1:6-ről fordított, a negyedik és az ötödik szettet 6:2, 7:5-re nyerve.

A döntő játszmában 4:4-nél 15:40-ről megmentve az adogatását. Ha kikap, oda a Világcsoport.

Azonban ahogy Sanyi nem kapott ki, úgy a nálunk szintén szinte naponta felbukkanó Máthé Gábor sem, aki ellen pedig már 4:1-re vezetett a balkezes francia Olivier Grave a Roland Garroson, tehát a francia nemzetközi teniszbajnokságon a hallássérültek tornáján. Mint Gabi utóbb elmondta, ezen a ponton próbált kellően lehiggadni, átállítani az agyát, és ez viszonylag jól sikerült, mert végül 6:4, 6:0-ra diadalmaskodott, tehát 11 játékot nyert sorozatban.

Végül következzen klubunk szakosztályvezetője és szakmai igazgatója, Balázs György és Balázs Attila!

Gyuri a minden hájjal megkent szerb David Szavics ellen nyert egyszer 2:6, 2:5-ről, Ati pedig… E sorok írójának volt szerencséje a monitor előtt végigizgulni az ATP rangsorában korábban 12., szintén szerb Viktor Troicki elleni mérkőzést a 2019-es németországi, heilbronni salakos challengeren. Amikor Ati szempontjából 1:6, 1:5, 15:40 volt az állás, és az ellenfél adogatott, közelinek, nagyon közelinek tűnt a hazautazás. Sikerült hárítani a két meccslabdát, majd még kettőt. Hogy mi járt a fejében, arról így nyilatkozott: „Nem sok minden, talán annyi, hogy már nincs vesztenivalóm és játsszak csak lazán.”

A végeredmény 1:6, 7:6, 6:3 lett a javára. A mérkőzés itt visszanézhető (1:07:40-től a fordulat):

https://www.atptour.com/en/atp-challenger-tour/challenger-tv/challenger-tv-search-results/2019-460-qs002-heilbronn-attila-balazs-vs-viktor-troicki/2019/460/all

Érdemes.

3O8A2875_Fotor_Collage