A Dk is jól sikerült Marozsán Fábiánnak

Közzétéve:

Lezárult a Davis-kupa erre az évre a magyar válogatott számára, és milyen szépen: a magyarul leginkább osztályozónak nevezhető mérkőzésen 4–0-s győzelmet arattak fiaink a hétvégén Törökország legjobbjai ellen Keszthelyen, amivel kivívták a jogot, hogy jövőre újra a világdöntőbe jutásért küzdhessenek.

A sikerből derekasan kivette a részét Marozsán Fábián, aki a négyből két diadalban is érdekelt volt, mert túl azon, hogy megnyerte a saját egyéni mérkőzését Altug Celikbilek ellen 7:5, 6:2-re, szerepet vállalt a párosban is Valkusz Máté oldalán, ahol 6:3, 6:3-as győzelmet arattak Celikbilek és Cem Ilkel kettősével szemben. Ez volt a teniszes ValMar duó harmadik győzelme a Davis-kupában háromból, és maradva a 100%-nál további statisztikai érdekesség, hogy Fábi az összes adogatójátékát megnyerte pénteken és szombaton. Úgyhogy nyugodt szívvel jelenthetjük ki, első számú játékoshoz méltó teljesítményt nyújtott a hétfőn már újra a BTC-n készülő top100-as játékos, Balázs György tanítványa, aki először került ebbe a fontos szerepkörbe.

„Nagyon-nagyon jó összetartás volt egész héten – vágott bele a mondandójába Fábi. – Én kezdtem meg ezt a találkozót a törökök kettes számú játékosával, ilyen szempontból volt rajtam egy pici nyomás, hogy egyes számú játékos voltam, szerettem volna bizonyítani. Nem nyertem még egyéni mérkőzést a Davis-kupában, hazai pályán voltunk, szerettem volna megmutatni, hogy tudok győzni, és ezáltal az első szettben eléggé görcsösen kezdtem, nem játszottam túl jó teniszt, elég sokat hibáztam. Picit furcsa volt nekem is, hogy ennyire idegen a helyzet, hogy ennyire görcsöltem és merevek voltak a kezeim, nem igazán tudtam a saját játékomat megtalálni. De szeretném azt is hozzátenni, hogy az ellenfelem magához képest szerintem nagyon jó teljesítményt nyújtott az első játszmában, igazából ő is top100-as teniszt játszott. Az első szett vége felé kezdtem érezni azt, hogy talán kezdek valamit kitalálni arra, hogyan tudnám elvenni a szerváját. Körülbelül első szett 4:3-tól volt, hogy egyre több pontot kezdtem el nyerni az adogatójátékánál, és közelebb kerültem a breakhez, aztán 6:5-nél sikerült is lebreakelnem nagy nehezen, és ezzel megnyertem a játszmát. Ott egy picit azért megnyugodtam, az egy jóleső érzés volt, hogy hú, azért megvan, nem bukott szettel kezdtem. Adott még egy kicsi önbizalmat, utána pedig az ellenfelemnek volt egy kisebb hullámvölgye, amit egyből ki is tudtam használni, egy korai breaket csináltam, és onnantól azt éreztem, hogy fölényben vagyok vele szemben minden szempontból, mind fizikálisan, mind mentálisan. Próbáltam még rátenni egy lapáttal, ami azt gondolom, elég jól sikerült, és egy viszonylag simább második szettet tudtam megnyerni.”

És mint utóbb kiderült, ezzel túl is volt a nehezén, mert a hétvége során lejátszott négy játszmájából ez a 7:5-ös volt a legszorosabb.

„Ott már azért oldódtam én is, és egy sokkal lazább játékot tudtam mutatni, aminek nagyon-nagyon örültem. Nagyon fontos volt számomra az, hogy meglegyen az első pontunk, és hogy Zsombi is nyugodtan tudjon majd a pályára lépni. Azt beszéltük egyébként a csapattal, hogy az nagyon-nagyon fontos lenne, hogy az első nap után 2–0-val tudjunk fordulni, pont azért, hogy a párosban nyugodtan tudjunk pályára lépni olyan szempontból, hogy abban a műfajban eddig mindig esélytelenekként játszottunk, és most volt az első alkalom, hogy mi voltunk mondhatni bőven a favoritok. És ezáltal picit féltünk attól, hogy nehogy az legyen, ami velünk történt meg ugye korábban, hogy mi esélytelenekként elengedtük a kezünket, bejött, és így tudtunk nyerni. De szerencsére nem volt ilyen probléma, eléggé magabiztosan tudtuk kezdeni a mérkőzést szombaton, úgyhogy ennek nagyon örültem. Persze volt egy kicsi megingás, elbuktuk egy szervagame-ünket, és picit szorosabb lett az első szett, de azt gondolom, stabil, megfontolt játékkal tudtuk lehozni ezt a páros meccset, amivel megnyertük az egész párharcot is, úgyhogy nagyon örülök ennek az egész hétnek, hétvégének. Szerintem jó munkát végeztünk, minden a lehető legnagyobb rendben működött, ez jó felkészülés is volt, jó meccseket játszottunk.”

A Hajdúszoboszlói SE keleti túra előtt álló teniszezőjétől ezen a ponton edzője, Balázs György vette át a szót: „Én kedden csatlakoztam a Davis-kupa-csapathoz, mert Nagy Zoltán kapitány azt kérte, hogy a játékosok edzői így érkezzenek. Nagyon szuper hét volt, kedden, szerdán, csütörtökön edzettünk szépen, Fábi szorgalmasan megcsinált mindent. Volt, hogy napi kétszer teniszezett, volt, hogy napi egyszer hosszabban, mellette a gyógytornákat, kondiedzéseket is csinálta. Ugye ezek nagyon fontosak, mert még mindig megvan egy picit ez a combhajlító-sérülése, ami azért javult, de még nem gyógyult meg teljesen. Szóval ezt nagyon prioritásba kellett tenni amiatt, hogy ne legyen az edzés túl sok, de túl kevés se. Nagyon meleg volt, harminc fok feletti hőmérséklet, izzadós idő. Fel kellett készülni arra, hogy mi van, ha napi két mérkőzés vár rá szombaton, mert a páros után egyénizni is kell. Hála Istennek, ahogy láttam, Fábi jól bírta a meccseket, nem is vesztett egyszer se a két meccse alatt szervagame-et, stabilan adogatott. Pedig a körülmények nem voltak egyszerűek, bár a magyarok mindent megtettek, hogy tökéletesek legyenek, nem volt a legsimább a salak felülete, volt néhány labdaelpattanás közel az alapvonalhoz, amit nem volt könnyű kezelni. Fábi volt az esélyes, ugye a rangsor szempontjából a magyar csapat egyes számú játékosaként, mert Fucsovics Marci nem jött el erre a találkozóra, szóval nagyobb volt a nyomás. Kicsit féltettem is tőle, hogy ezzel miként birkózik meg itt a magyar közönség előtt, de azt gondolom, gyönyörűen abszolválta ezt a két meccset, közel sem játszott csúcsformában, de hála Istennek ez is elegendő volt egy igencsak felspannolt, vesztenivaló nélküli attitűddel küzdő török fiú ellen.”

Gyuri tehát elégedett volt, átbeszélték szombat délután a hét történéseit, levonták a tanulságokat, és hétfőtől már a BTC kemény pályáján készülnek. A segítőkkel, a csapattal – Fábinak Varga Antal kondiedző és Schlick-Szabó Luca gyógytornász is a helyszínen szurkolt Keszthelyen klubunk munkatársai közül – is le van egyeztetve, hogy kinek mi a feladata a héten. Szerdáig nálunk zajlanak majd az edzések, csütörtökön és pénteken a Nemzeti Edzésközpontban Fucsovics Mártonnal, mert neki is ugyanaz a programja a közeljövőre nézve, mint Marozsán Fábiánnak, azaz Asztana és Sanghaj lesz a következő két versenye színhelye. Jelenleg úgy tűnik, hogy vasárnap ülnek repülőre.